czwartek, 23 stycznia 2014

Sałatka grecka z pieczoną papryką

Sałatka grecka z pieczoną papryką



Jak w łatwy sposób urozmaicić zwykłą grecką sałatkę? Wystarczy dodać do niej pieczoną lub podsmażoną paprykę, która nabiera wtedy zupełnie innego smaku i doskonale podnosi smak każdej sałatki. Ja dodatkowo podsmażyłam również pomidorki, żeby nabrały lepszego smaku ( te kupowane w zimie niestety nie są tak aromatyczne jak te sezonowe). Dodajcie w ten sposób przyrządzoną paprykę do waszej ulubionej sałatki - poniżej przepis na moją:)

Składniki:
  • Pół główki sałaty lodowej
  • Około 200 gr sera sałatkowego lub fety
  • Pół dużego ogórka
  • 150gr pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona papryka
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
  • Sałatę dokładnie umyć, wysuszyć i połamać lub pokroić na drobne kawałki.
  • Paprykę pokroić w paski i upiec spryskaną oliwą w piekarniku w 180 stopniach ( około 20 - 30 min) lub usmażyć na patelni na oleju ( 5-10 min aż będzie miękka i lekko zarumieniona).
  • Pomidorki pokroić na połówki i również usmażyć jak paprykę.
  • Pokroić ser i ogórka w kostkę.
  • Wszystkie składniki wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem lub jeśli lubicie można dodatkowo polać dresingiem.
 Porcja na 4 osoby.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

Hej! Wszelkie uwagi i komentarze bardzo mile widziane zatem zostawcie komentarz:) Pozdrawiam Monika;)