piątek, 28 lutego 2014

Makaron z kurczakiem w sosie paprykowo-pomidorowym

Makaron z kurczakiem w sosie paprykowo-pomidorowym

Pychotka! Proste, szybkie i pikantne danie na obiad lub kolację. Jeśli lubicie paprykę to koniecznie musicie spróbować. Porcja dla 4 osób.

Składniki:

  • 250g - 500g podudzi z kurczka ( w zależności od upodobań)
  • 2 średnie papryki czerwone
  • 1-2 cebule
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka ostrej papryki lub 1-2 papryczki chili
  • Ulubiony makaron
  • Olej do smażenia
  • sól, zielona pietruszka do dekoracji
 Wykonanie:
  • Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
  • Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na rozgrzany olej - od czasu do czasu mieszając.
  • W międzyczasie pokroić paprykę w paski i również dorzucić do cebulki.
  • Teraz pokroić kurczaka w dość dużą kostkę i dodać do zeszklonej cebulki z papryką.
  • Chwilkę podsmażyć (3-4min) i dodać pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem i papryczką chili - koniecznie! Najlepiej smakuje na ostro:)
  • Smażyć na niewielkim ogniu aż do czasu gdy kurczak będzie dopieczony- około 10-15 min.
  • Podawać z makaronem posypane zieloną pietruszką.
 SMACZNEGO!!!

środa, 12 lutego 2014

Gulasz z żołądków

Gulasz z żołądków


Lubicie? Bo ja uwielbiam:) Żołądki kojarzą mi się z dzieciństwem - jak z każdego niedzielnego rosołku pozwalano mi zawsze wyjadać żołądek. Dziś proponuję wam zrobienie pysznego gulaszu z indyczych żołądków (są większe od tych kurzych, a po ugotowaniu równie pyszne). Danie to niestety trzeba długo gotować ale za to smak wszystko wynagradza. Zatem do dzieła. Aby przygotować potrawę dla 3-4 osób potrzeba:

Składniki:
  • 1 kg indyczych żołądków (mogą być kurze)
  • 2 duże cebule
  • 1-2 papryki
  • pęczek koperku (można zastąpić 2 łyżkami suszonego)
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, tymianek
Wykonanie:
  • Żołądki dokładnie umyć i wyczyścić z jakichkolwiek resztek jeśli potrzeba.
  • Wypłukane żołądki zalać gorącą wodą i gotować około 1,5 godziny. Można dodać do nich listek laurowy i sól.
  • Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na oleju.
  • Dodać również paprykę i chwilkę podsmażyć aż trochę zmięknie.
  • Ugotowane żołądki pokroić w paseczki i dodać do cebuli i papryki. Podlać wodą i dusić. Jeśli przed ugotowaniem żołądków przelejecie je wrzątkiem, możecie użyć wody z ich gotowania.
  •  Dusić wszystko razem jeszcze 1- 1,5 godziny, aż cebulka z papryką się rozpadną i zrobi się z nich sosik. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem, ziołami oraz 1 łyżeczką papryki słodkiej i 1 łyżeczką papryki ostrej (lub pieprzu cayenne jeśli lubicie na ostro). Wkroić również pęczek koperku. 
  • Jeśli sos wyszedł wam dość rzadki możecie zrobić zasmażkę ale nie powinno być to konieczne.
Najlepiej smakuje z kopytkami:) Na drugim miejscu z dobrym chlebem. Ja w tempie ekspresowym zrobiłam parę kopytek. Do ziemniaków z poprzedniego obiadu dodałam jajko, sól i mąkę ( na oko, tak żeby ciasto nie było za miękkie ale żeby się bardzo do rąk nie kleiło). Jeśli ktoś ma dużo czasu to polecam ziemniaki przecisnąć przez praskę - ja po prostu wymieszałam wszystko i też wyszło dobre. Gotowe ciasto rolujemy w wałek około 2cm średnicy, odcinamy nożem ukośne kawałki i wrzucamy je na osolony wrzątek. Gotujemy jeszcze kilka minut po wypłynięciu i gotowe:)

SMACZNEGO!!!

środa, 5 lutego 2014

Fasola mung z warzywami

Fasola mung z warzywami


"Fasola mung – jeden z najbardziej wartościowych gatunków fasoli. Posiada zdolność usuwania wszelkich toksyn z organizmu, korzystnie wpływa na wątrobę i woreczek żółciowy. Stosowana w leczeniu zatruć pokarmowych, zatruć ołowiem i pestycydami, czyraków i udarów słonecznych, zapalenia spojówek i obrzęków – szczególnie kończyn dolnych. Wykorzystywana jest również w leczeniu wysokiego ciśnienia, kwasicy oraz owrzodzeń żołądkowo-jelitowych."***

 Jeśli jeszcze nie próbowaliście fasolki mung - gorąco polecam. Jest bardzo delikatna w smaku, dla mnie pyszna, chociaż za zwykłą fasolą nie przepadam wcale. Możecie dowolnie łączyć ja z warzywami, do wszystkiego pasuje. Oto moja propozycja:

 Składniki:

  •  1,5 szklanki fasolki mung
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/4  średniego selera
  • kawałek (około 10-15 cm )pora
  • 1/2 ugotowanego brokuła
  • sól, pieprz, zioła według uznania (u mnie: papryka, majeranek, zielona pietruszka)
 Wykonanie:
  • Fasolkę najlepiej namoczyć na noc, wtedy jej ugotowanie zajmuje około 15 minut. Posolić wodę dopiero pod sam koniec gotowania, żeby nie stwardniała.
  • Warzywa ( marchewkę, pietruszkę i seler) pokroić w słupki i smażyć na rozgrzanym oleju przez około 5 min.
  • Dodać pokrojonego w piórka pora.
  • Warzywa można podlać odrobiną wody i udusić do miękkości - kolejne 15 - 20 min według uznania. Doprawić do smaku.
  • Ugotowaną fasolkę odsączamy, wykładamy na talerz i na wierzch układamy warzywa (te z patelni i ugotowanego osobno brokuła)
 Smacznego!

***Cytat pochodzi z :
http://www.era-zdrowia.pl/zdrowa-kuchnia/warzywa-straczkowe-wlasciwosci-lecznicze/warzywa-straczkowe-lecznicze-dzialanie.html

niedziela, 2 lutego 2014

Zupa krem z pieczonej papryki

Zupa krem z pieczonej papryki

Polecam wam zupę z pieczonej papryki - u mnie dziś była na obiad i wszyscy zachwycali się jej smakiem:) Świetna propozycja na zimowe dni, zupka jest zdrowa, aromatyczna i rozgrzewająca.

Składniki na zupę dla 4 osób:
  •  4 czerwone papryki
  • Około 2 litry rosołu ( im pyszniejszy rosołek ugotujecie tym pyszniejsza zupa)
  • sól, pieprz, papryka ostra, rozmaryn, koperek, zielona pietruszka
  • mleczko kokosowe do dekoracji
Składniki na rosół:

  • porcja mięsa najlepiej drobiowego: np. kilka skrzydełek, korpus i nóżki ( u mnie 2 skrzydełka i szyja z kaczki)
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • kawałek pora
  • 1 - 2 małe cebule
  • sól, pieprz, majeranek
Wykonanie:
  • Nastawić rosół: mięso włożyć do zimnej wody i zagotować. Dodać sól, majeranek, pieprz, ziele angielskie. Pogotować 20 -30 minut i dodać wszystkie warzywa. Gotować jeszcze 30- 40 minut do miękkości warzyw.
  • Paprykę ułożyć na papierze do pieczenia i piec w piekarniku w 180 stopniach przez 30 - 40 min aż się zarumieni.
  • Wyjąć gorącą z piekarnika i po paru chwilach ostrożnie zdjąć skórkę ( łatwo schodzi ale trzeba uważać, żeby się nie poparzyć)
  • Paprykę, 2 marchewki, pietruszkę i mały kawałek selera zmiksować z rosołem do pożądanej konsystencji.
  • Doprawić koperkiem, zieloną pietruszką, rozmarynem i ostrą papryką (według uznania ja proponuję pół łyżeczki)
  • Zagotować żeby się wszystkie smaki przegryzły razem.
  • Podawać z mlekiem kokosowym ( niekoniecznie, może być słodka śmietana lub nic, ale z mleczkiem kokosowym smakuje pysznie) i grzankami ( dowolny chlebek lub bułkę pokroić w kostkę i podgrzewać na suchej patelni, aż się zarumieni).
Zupka jest pyszna:) Już dawno miałam na taką ochotę , ale zawsze mi było szkoda samych papryk piec w piekarniku tylko dla celów zupy, ale dziś piekłam kaczkę więc paprykę upiekłam przy okazji. Zupka jest bardzo smaczna i myślę, że nawet warto upiec tą paprykę samą by zrobić zupę:)



SMACZNEGO!